Schedule

Schedule

11:00 – 12:30

Registration & Light Lunch

12:30 – 12:40

Opening of IbSB 2022

Session I

12:40 – 14:30


12:40 – 13:20

AI-based Image-to-Image Transformation for Microscopy Image Analysis: Concepts, Tools and Validations

40 min
Jianxu Chen

In order to see the abstract, you need to be a registered participant of the IbSB 2022 and log in here.

13:20 – 13:50

Characterization of neutrophil activation phenotypes in ex vivo human Candida blood infections using deep learning modules

30 min
Jan-Philipp Praetorius & Arjun Sarkar

In order to see the abstract, you need to be a registered participant of the IbSB 2022 and log in here.

13:50 – 14:10

Automatic quantification of fungal burden in histology images using deep neural networks

20 min
Rahman Attar

In order to see the abstract, you need to be a registered participant of the IbSB 2022 and log in here.

14:10 – 14:30

Deep Learning for Antibiotic Target Identification from High-Throughput Images

20 min
Daniel Krentzel

In order to see the abstract, you need to be a registered participant of the IbSB 2022 and log in here.

14:30 – 14:50

Coffee Break

Session II

14:50 – 16:20


14:50 – 15:30

VascuViz: A Multimodality and Multiscale Imaging and Visualization Pipeline for Vascular Systems Biology

40 min
Akanksha Bhargava

In order to see the abstract, you need to be a registered participant of the IbSB 2022 and log in here.

15:30 – 16:00

Visualization and systemic quantification of fluorescence-tagged nanoparticles through intravital microscopy

30 min
Zoltán Cseresnyés & Wanling Foo

In order to see the abstract, you need to be a registered participant of the IbSB 2022 and log in here.

16:00 – 16:20

TBD


16:20 – 16:40

Coffee Break

Session III

16:40 – 18:10


16:40 – 17:20

Tissue and cell shape quantification integrated with models of morphogenesis in plant shoots and flowers

40 min
Henrik Jönsson

In order to see the abstract, you need to be a registered participant of the IbSB 2022 and log in here.

17:20 – 17:50

Inferring characteristics of bacterial swimming in biofilm matrix from time-lapse confocal laser scanning microscopy

30 min
Romain Briandet & Simon Labarthe

In order to see the abstract, you need to be a registered participant of the IbSB 2022 and log in here.

17:50 – 18:10

Towards data-driven modeling of spatio-temporal immune cell interaction dynamics

20 min
Kevin Thurley

In order to see the abstract, you need to be a registered participant of the IbSB 2022 and log in here.

18:10 – 18:40

Dinner

Poster session

18:40 – 20:00

Session IV

09:00 – 10:50


09:00 – 09:40

Bioimage analysis software platforms to perform tracking of cells and organelles in large samples

40 min
Jean-Yves Tinevez

In order to see the abstract, you need to be a registered participant of the IbSB 2022 and log in here.

09:40 – 10:10

Detection of serosa contraction waves with PIV from 3D recordings of the embryonic development of Tribolium Castaneum

30 min
Mariia Golden & Marc Pereyra

In order to see the abstract, you need to be a registered participant of the IbSB 2022 and log in here.

10:10 – 10:30

A tracking graph structure function for live cell microscopy

20 min
Layton Aho

In order to see the abstract, you need to be a registered participant of the IbSB 2022 and log in here.

10:30 – 10:50

Insights into the 3D subcellular impact of viral infection in an abundant marine diatom

20 min
Marie Walde

In order to see the abstract, you need to be a registered participant of the IbSB 2022 and log in here.

10:50 – 11:10

Coffee Break

Session V

11:10 – 12:40


11:10 – 11:50

Quantitative approaches for decoding molecular and microenvironmental factors underlying tissue architecture

40 min
Heba Sailem

In order to see the abstract, you need to be a registered participant of the IbSB 2022 and log in here.

11:50 – 12:20

Image-based analysis of Candida albicans infection in a gut-on-chip model

30 min
Parastoo Akbarimoghaddam & Raquel Alonso-Roman

In order to see the abstract, you need to be a registered participant of the IbSB 2022 and log in here.

12:20 – 12:40

TissUUmaps 3: Interactive visualization and exploration of spatial omics data

20 min
Axel Andersson

In order to see the abstract, you need to be a registered participant of the IbSB 2022 and log in here.

12:40 – 13:30

Lunch Break

Session VI

13:30 – 16:20


13:30 – 13:40

An Introduction to InfectoOptics

13:40 – 14:10

Generation of an alveolus-on-chip model for personalized drug screening against viral-bacterial co-infections in viral pneumonia

30 min
Lena Gauthier & Hristina Koceva

In order to see the abstract, you need to be a registered participant of the IbSB 2022 and log in here.

14:10 – 14:40

VersaDrop: Versatile Droplet Handling and Deeper Analysis for Microbiological Applications

30 min
Anne-Sophie Munser & Ashkan Samimi

In order to see the abstract, you need to be a registered participant of the IbSB 2022 and log in here.

14:40 – 15:10

Nanoscale Investigations of Candidalysin using Atomic Force Microscopy and Enhanced Raman Spectroscopy

30 min
Johannes Sonnenberger & Xiaobin Yao

In order to see the abstract, you need to be a registered participant of the IbSB 2022 and log in here.

15:10 – 15:30

Coffee Break

15:30 – 16:00

IntraPerSpective: The Raman perspective on intracellular infections in comparison to established transmission electron microscopy

30 min
Elisabeth Liebler-Tenorio & Ute Neugebauer

In order to see the abstract, you need to be a registered participant of the IbSB 2022 and log in here.

16:00 – 16:20

Spectroscopic and synthetic tools for detection of small molecular markers of infection processes

20 min
Constanze Schultz

In order to see the abstract, you need to be a registered participant of the IbSB 2022 and log in here.

16:20 – 16:30

Closing Remarks